Ce presupune recoltarea de celule stem

Cuprins

Recoltarea de celule stem este un proces medical specializat care implică extragerea acestor celule de la un individ pentru a le utiliza în scopuri terapeutice sau de cercetare. 

Celulele stem sunt celule care au capacitatea de a se diferenția într-o varietate de tipuri celulare specializate și au potențialul de a regenera țesuturile afectate sau deteriorate.

Celulele stem sunt tipuri speciale de celule care au capacitatea de a se transforma în diverse tipuri de celule specializate în corpul uman sau animal. Ele au două caracteristici principale: capacitatea de auto-reînnoire și capacitatea de diferențiere.

  • Capacitatea de auto-reînnoire: Celulele stem pot să se autodivizeze și să producă celule stem identice (auto-reînnoire), ceea ce le permite să se autoregenereze și să mențină un rezervor de celule stem.
  • Capacitatea de diferențiere: Celulele stem au capacitatea de a se diferenția în celule specializate cu funcții specifice. De exemplu, o celulă stem poate să se diferențieze într-o celulă nervoasă, o celulă musculară sau o celulă sanguină, în funcție de nevoile organismului.

Revenind la recoltare, dacă te întrebi ce presupune, iată o descriere detaliată a procesului de recoltare a celulelor stem:

  • Evaluarea medicală și consilierea pacientului

Înainte de recoltare, pacientul este supus unei evaluări medicale complete pentru a determina eligibilitatea sa pentru acest procedeu.

Medicul discută cu pacientul riscurile și beneficiile recoltării celulelor stem, oferindu-i toate informațiile necesare pentru a lua o decizie informată.

  • Selectarea sursei de celule stem

Celulele stem pot fi recoltate din mai multe surse, cum ar fi sângele periferic, măduva osoasă sau cordonul ombilical.

Alegerea sursei depinde de scopul recoltării și de condițiile medicale ale pacientului.

  • Recoltarea din sângele periferic

Acest proces, cunoscut sub numele de afereză de celule stem, implică administrarea unui factor de creștere pentru a stimula producția celulelor stem în măduva osoasă.

Sângele periferic este apoi prelevat de la pacient printr-un procedeu similar cu cel al donării de sânge, iar celulele stem sunt separate într-un aparat specializat.

  • Recoltarea din măduva osoasă

Această procedură implică introducerea unor ace în cavitatea osoasă (de obicei, în oasele şoldului) pentru a extrage o cantitate de măduvă osoasă bogată în celule stem.

Măduva osoasă este apoi prelucrată pentru a izola celulele stem.

  • Recoltarea din cordonul ombilical

Celulele stem sunt recoltate din cordonul ombilical după naștere, o procedură care este non-invazivă și non-dureroasă pentru mamă și copil.

Aceste celule sunt apoi procesate și stocate în bănci de celule stem.

  • Procesarea și stocarea celulelor stem

După recoltare, celulele stem sunt procesate pentru a îndepărta impuritățile și pentru a le pregăti pentru utilizare.

În cazul recoltării pentru uz personal, celulele stem pot fi stocate în bănci specializate pentru a fi utilizate ulterior în tratamentul posibilelor afecțiuni.

  • Utilizarea ulterioară a celulelor stem

Celulele stem recoltate pot fi folosite în tratamentul unor afecțiuni precum leucemia, limfomul, boli ale sistemului sanguin sau alte condiții medicale care beneficiază de capacitatea de regenerare a acestora.

Recoltarea de celule stem este un domeniu în evoluție, iar cercetările continuă pentru a îmbunătăți tehnicile de recoltare și pentru a explora noi aplicații terapeutice ale acestor celule deosebit de versatile. 

Este important să subliniem că aceste proceduri trebuie efectuate sub supravegherea atentă a personalului medical specializat pentru a garanta siguranța pacientului.

Articole Asemănătoare

De ce să apelezi la o firmă de curățenie când vrei să faci o curățenie generală

Timp de citit: 2:29 min

Curățenia generală în locuință sau la locul de muncă poate fi o sarcină copleșitoare și consumatoare de timp pentru mulți dintre noi. Din această cauză, tot mai multe persoane încep…

Vezi articolul

Energia sexuală face o relație mai puternică?

Timp de citit: 2:60 min

În lumea complexă a relațiilor umane, energia sexuală a fost întotdeauna o forță misterioasă și puternică, care influențează dinamica dintre parteneri. De-a lungul istoriei, cultura și societatea au tratat energia…

Vezi articolul