Cum dai curent la mașină dacă rămâne fără baterie

Cuprins

Cum dai curent la mașină dacă rămâne fără baterie

Dacă ți s-a întâmplat să rămâi cu mașina ta fără baterie într-o situație neașteptată, nu este momentul să intri în panică. Există soluții simple pe care le poți aplica pentru a da curent mașinii și a te pune din nou în mișcare. Problemele de baterie sunt frecvente și pot apărea în cele mai nepotrivite momente, dar este bine să știi de ce ai nevoie pentru a da curent și cum se face acest lucru. 

Când poți da curent mașinii

Când poți da curent mașinii

Sursa foto

Ai nevoie să dai curent la mașină în diverse situații, deoarece bateria vehiculului poate să se descarce sau să se epuizeze din diferite motive. Cele mai comune motive pentru care poți avea nevoie de curent la mașină:

 • Bateria descărcată: Una dintre cele mai frecvente cauze ale nevoii de a da curent este o baterie descărcată. Aceasta se poate întâmpla din cauza luminilor sau a echipamentelor rămase pornite în mașină, a uitării farurilor aprinse, a bateriei uzate sau a altor defecțiuni ale sistemului electric.
 • Perioade lungi de nefolosire: Dacă mașina nu a fost folosită pentru o perioadă mai lungă de timp, bateria poate să se descarce treptat din cauza auto-descărcării normale a bateriei sau a pierderilor de curent din sistem.
 • Probleme cu alternatorul: Alternatorul este responsabil pentru încărcarea bateriei în timp ce mașina funcționează. Dacă alternatorul are defecțiuni sau nu funcționează corect, bateria se va descărca în timp ce conduci.
 • Vreme extremă: Temperaturile foarte scăzute sau foarte ridicate pot afecta performanța bateriei, ceea ce poate duce la descărcarea acesteia.
 • Vopseaua deteriorată sau reziduurile de sulfat: Dacă bornele bateriei sunt acoperite de reziduuri de sulfat sau de o vopsea deteriorată, conexiunile pot deveni ineficiente, ceea ce duce la descărcarea bateriei.
 • Probleme cu sistemul electric: Defecțiuni ale sistemului electric, cum ar fi scurtcircuitul sau cablurile deteriorate, pot duce la descărcarea bateriei.

Pentru a evita situațiile neplăcute în care trebuie să dai curent la mașină, este important să îți menții bateria în stare bună de funcționare, să verifici periodic sistemul electric și să fii atent la luminile sau echipamentele lăsate pornite în mașină. 

Ce poți să faci dacă se descarcă bateria mașinii

Ce poți să faci dacă se descarcă bateria mașinii

Sursa foto

Dacă te confrunți cu situația neplăcută de a rămâne fără curent la mașină, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a rezolva problema și a reporni vehiculul. Iată ce poți să faci:

 • Verifică cauza problemei: 

Înainte de a începe orice altă acțiune, încearcă să identifici motivul descărcării bateriei. Poate ai uitat luminile sau radio-ul pornite, sau există o altă problemă electrică care a condus la această situație.

 • Folosește cabluri de pornire (cabluri de baterie):

 Dacă ai acces la un alt vehicul cu baterie funcțională și cabluri de pornire, aceasta este cea mai comună metodă pentru a reda curent mașinii tale. Asigură-te că ambele mașini sunt oprite, iar contactul este oprit pe ambele vehicule. Conectează cablurile astfel: un capăt al cablului roșu (+) la borna pozitivă a bateriei descărcate și celălalt capăt al cablului roșu la borna pozitivă a bateriei funcționale. 

Apoi, conectează un capăt al cablului negru (-) la borna negativă a bateriei funcționale și celălalt capăt al cablului negru la o parte metalică nevopsită sau la o bornă de la țeava de la motor a mașinii cu bateria descărcată. După ce toate conexiunile sunt sigure, pornește mașina cu bateria funcțională și las-o să funcționeze timp de câteva minute pentru a încărca bateria mașinii tale. Încercarea de pornire a mașinii tale ar trebui să fie succesul următor.

 • Folosește un starter portabil: 

Un starter portabil sau o sursă externă de energie poate fi o soluție excelentă dacă nu ai acces la altă mașină pentru cablurile de pornire. 

Aceste dispozitive compacte sunt echipate cu o baterie puternică și pot oferi suficient curent pentru a reporni mașina ta. Urmează instrucțiunile specifice ale starterului portabil pentru a-l conecta și pentru a porni mașina.

 • Solicită ajutor: 

Dacă nu ai la îndemână cabluri de pornire sau un starter portabil, poți solicita ajutor de la alte persoane din zonă. Poate se află cineva dispus să îți ofere un impuls cu mașina lor, astfel încât să poți porni mașina ta.

 • Apelarea unui serviciu de asistență rutieră: 

Dacă toate încercările eșuează sau nu te simți confortabil să încerci singur aceste metode, poți apela la un serviciu de asistență rutieră. O echipă de profesioniști va ajunge la tine pentru a rezolva problema.

De unde să cumperi cabluri de curent pentru bateria mașinii

De unde să cumperi cabluri de curent pentru bateria mașinii

Sursa foto

Pentru a cumpăra cabluri de curent de calitate pentru bateria mașinii, este important să ții cont de mai multe aspecte, astfel încât să te asiguri că vei obține produse fiabile și sigure. Iată câteva sfaturi despre cum să alegi cabluri de curent bune:

 • Verifică calitatea materialelor: Asigură-te că cablurile sunt fabricate din materiale de înaltă calitate, cum ar fi cuprul sau aluminiul, care conduc electricitatea eficient. De asemenea, verifică izolația cablurilor pentru a fi sigur că este durabilă și rezistentă la deteriorare.
 • Lungimea cablurilor: Alege o lungime potrivită pentru cabluri. Acestea trebuie să fie suficient de lungi pentru a putea conecta cele două vehicule (al tău și cel de unde vei lua curent) în mod confortabil, dar nu exagerat de lungi pentru a evita încurcarea sau aglomerarea în timpul utilizării.
 • Diametrul cablurilor: Diametrul cablurilor este un indicator important al capacității acestora de a transporta curent. Cu cât este mai mare diametrul, cu atât cablurile sunt mai potrivite pentru curenturi mari. Verifică specificațiile cablurilor pentru a te asigura că pot gestiona curentul necesar pentru a reporni mașina.
 • Clampe și conectori: Asigură-te că cablurile vin cu clampe și conectori de calitate. Clampele trebuie să se fixeze ferm pe bornele bateriilor, iar conectorii să fie rezistenți la coroziune și să facă o conexiune sigură.
 • Amperajul maxim: Verifică amperajul maxim suportat de cabluri. Este important să nu depășești acest amperaj, deoarece poate duce la deteriorarea cablurilor sau la riscul de incendiu.
 • Rezistența la temperatură: Asigură-te că cablurile sunt rezistente la temperaturi extreme, deoarece pot fi folosite într-o varietate de condiții meteorologice.
 • Mărci de încredere: Optează pentru cabluri de la mărci de încredere sau producători recunoscuți în industrie. Acestea au adesea standarde de calitate mai înalte și oferă produse testate.
 • Kituri complete: Dacă nu ai deja cabluri de curent, poți opta pentru un kit complet care include cablurile și accesorii necesare, cum ar fi mănuși izolante și instrucțiuni clare de utilizare.
 • Revizuiește feedback-ul și recenziile: Consultă recenziile online și feedback-ul altor cumpărători pentru a afla experiențele lor cu cablurile pe care le ai în vedere. Acest lucru îți poate oferi informații valoroase despre calitatea și performanța produselor.
 • Verifică garanția: Înainte de a achiziționa cablurile, verifică dacă acestea vin cu o garanție adecvată, astfel încât să fii acoperit în cazul în care apare o defecțiune sau problemă în timpul utilizării.

În concluzie, cablurile de curent pentru bateria mașinii sunt un element esențial în orice trusă de urgență auto. Alegerea unor cabluri de calitate și potrivite nevoilor tale poate face diferența între a reporni rapid mașina și a rămâne blocat într-o situație neplăcută. 

Asigură-te că te documentezi înainte de a face o achiziție, verifică specificațiile cablurilor și investește în produse de la mărci de încredere pentru a te asigura că dispui de un instrument de ajutor de înaltă calitate în caz de nevoie.

Articole Asemănătoare

Cum procedezi corect pentru a schimba culoarea mașinii

Timp de citit: 5:13 min

Dacă te-ai săturat de culoarea mașinii tale și dorești să schimbi mașina din această cauză, nu uita de opțiunea de a schimba culoarea. Profesioniștii au o paletă largă de culori…

Vezi articolul

Când trebuie făcută revizia tehnică a mașinii și ce presupune

Timp de citit: 5:53 min

Revizia tehnică a mașinii este un aspect esențial al menținerii unui autovehicul în stare de funcționare optimă și de siguranță pe drumurile publice. Însă, când ar trebui să programăm această…

Vezi articolul

Ce înseamnă “et” la jantele auto?

Timp de citit: 5:52 min

Jantele auto reprezintă un element esențial al aspectului și performanței unei mașini, iar în lumea automobilelor, termenul “et” este adesea folosit pentru a descrie o caracteristică importantă a acestor componente.…

Vezi articolul