Cum procedezi corect pentru a schimba culoarea mașinii

Cuprins

Cum procedezi corect pentru a schimba culoarea mașinii

Dacă te-ai săturat de culoarea mașinii tale și dorești să schimbi mașina din această cauză, nu uita de opțiunea de a schimba culoarea. Profesioniștii au o paletă largă de culori mate, sidefate, perlate sau chiar poți opta pentru a colanta mașina. Alegerea unei noi nuanțe poate transforma complet aspectul și estetica mașinii tale, conferindu-i o notă de prospețime și originalitate. 

Cu toate acestea, procedura de schimbare a culorii mașinii nu este una simplă și implică mai multe etape, de aceea trebuie să apelezi mereu la specialiști. 

Recomandări și sfaturi pentru vopsirea mașinii

Recomandări și sfaturi pentru vopsirea mașinii

Sursa foto

În prima fază a procesului de schimbare a culorii mașinii, găsirea unui service auto de încredere este un pas esențial. Este recomandat să alegi un service care dispune de o cabină de vopsitorie cu cuptor. Acest lucru asigură un mediu controlat pentru aplicarea vopselei și uscarea acesteia, rezultând o finisare de calitate superioară. 

Cu ajutorul unei astfel de facilități, vei avea mai multă încredere că vopseaua va fi aplicată corect și că va rezista în timp. Schimbarea culorii mașinii este o decizie importantă, iar alegerea locului potrivit pentru a-ți vopsi mașina este crucială pentru un rezultat de calitate care să te împlinească, de aceea uite câteva sugestii utile:

 • Service-uri auto specializate în vopsire auto

Cea mai sigură opțiune este să alegi un service auto specializat în vopsire. Aceste locuri dispun de experiență, echipamente profesionale și personal calificat pentru a efectua o vopsire de înaltă calitate. Caută recomandări de la prieteni sau colegi și verifică recenziile online pentru a găsi un service auto de încredere.

 • Ateliere de vopsire auto certificate

Dacă intenționezi să vopsești mașina la un atelier independent, asigură-te că acesta este certificat și respectă standardele de calitate. Verifică dacă mecanicii au experiență în vopsirea auto și pot oferi garanții pentru lucrare.

 • Costurile

Comparați costurile înainte de a face o alegere finală. Prețurile pot varia semnificativ în funcție de locație, calitatea vopselei și serviciile incluse. Nu alege automat cel mai ieftin serviciu, deoarece calitatea poate suferi.

 • Vopseaua și culoarea

Discută cu mecanicii despre tipul de vopsea pe care dorești să-l folosești și despre culoarea pe care o alegi. Asigură-te că au experiență în lucrul cu tipul de vopsea pe care îl dorești și că pot obține culoarea dorită.

 • Verificarea calității anterioare

Întreabă atelierul despre lucrările de vopsire auto pe care le-au efectuat anterior și solicită să vezi exemple de mașini pe care le-au vopsit. Acest lucru îți va oferi o idee despre calitatea muncii lor.

 • Asigură-te de autorizare

Verifică dacă atelierul respectă toate reglementările locale și naționale privind mediul și siguranța. Este important să fii sigur că vopsirea se face în conformitate cu legile și normele de mediu.

 • Cere un preț estimativ

Întotdeauna solicită un estimat înainte de a începe lucrarea. Acesta ar trebui să includă costurile pentru muncă, materiale și orice alte servicii suplimentare. Asigură-te că înțelegi exact ce plătești.

 • Garanție și asigurare

Întreabă despre garanție pentru lucrare și asigurare pentru a te asigura că ești acoperit în caz de probleme ulterioare.

 • Supraveghează lucrarea

Dacă poți, supraveghează lucrarea pe parcursul procesului de vopsire sau solicită actualizări regulate de la atelier pentru a te asigura că totul merge conform planului.

 • Întreabă despre termenul de finalizare

Stabilește un termen de finalizare pentru lucrare și asigură-te că atelierul se angajează să îl respecte.

Schimbă culoarea și în talon

Schimbă culoarea și în talon

Sursa foto

După ce mașina a fost vopsită în noua culoare, este momentul să te ocupi de aspectele administrative pentru a reflecta modificarea în documentele oficiale. În primul rând, trebuie să faci o programare la Registrul Auto Român (RAR). Aici, modificarea culorii va fi înregistrată în cartea de identitate a vehiculului.

Pentru această procedură, vei avea nevoie de următoarele documente și informații:

 • Cerere de activitate RAR: Completează această cerere pe propria răspundere și semneaz-o în prezența angajatului RAR responsabil cu această activitate.
 • Actul de identitate: Asigură-te că ai asupra ta actul de identitate în original.
 • CIV (cartea de identitate a vehiculului): Prezintă cartea de identitate a vehiculului, în original și copie.
 • Taxa de 90 RON: Asigură-te că ai suma necesară pentru taxa asociată acestei proceduri.

După ce procedura de înregistrare a modificării culorii a fost finalizată la RAR, este momentul să te deplasezi la Serviciul Public de Înmatriculări din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV). Aici, vei solicita eliberarea unui nou certificat de înmatriculare pentru mașina ta, care va reflecta noua culoare.

Pentru această etapă, vei avea nevoie de următoarele documente și informații:

 • Cerere de eliberare a noului certificat de înmatriculare: Completează această cerere pentru a solicita noul certificat de înmatriculare.
 • Cartea de identitate a vehiculului cu modificările efectuate de RAR: Prezintă cartea de identitate a vehiculului, care va avea înregistrată modificarea culorii de către RAR. Ai nevoie de original și copie.
 • Act de identitate: Asigură-te că ai asupra ta actul de identitate în original și copie.
 • Dovada plății certificatului de înmatriculare: Vezi să plătești taxa de 37 RON și adu dovada plății.
 • Procură specială de la notar: Dacă actele nu vor fi depuse de către proprietarul mașinii, ci de o altă persoană, ai nevoie de o procură specială de la notar pentru a permite acest lucru.

De menționat că în cartea de identitate a vehiculului pot fi înscrise doar 10 culori de bază, conform Directivei Uniunii Europene nr. 2001/116. Asigură-te că noua culoare se potrivește cu cele permise.

În concluzie, procesul de schimbare a culorii mașinii implică mai mult decât doar aplicarea vopselei. Trebuie să te asiguri că ai actele în regulă și că modificarea este înregistrată corespunzător în documentele oficiale. Respectă procedurile și documentele necesare pentru a te bucura de mașina ta în noua sa înfățișare, legal și în conformitate cu cerințele legale.

Articole Asemănătoare

Cum dai curent la mașină dacă rămâne fără baterie

Timp de citit: 6:50 min

Dacă ți s-a întâmplat să rămâi cu mașina ta fără baterie într-o situație neașteptată, nu este momentul să intri în panică. Există soluții simple pe care le poți aplica pentru…

Vezi articolul

Când trebuie făcută revizia tehnică a mașinii și ce presupune

Timp de citit: 5:53 min

Revizia tehnică a mașinii este un aspect esențial al menținerii unui autovehicul în stare de funcționare optimă și de siguranță pe drumurile publice. Însă, când ar trebui să programăm această…

Vezi articolul

Ce înseamnă “et” la jantele auto?

Timp de citit: 5:52 min

Jantele auto reprezintă un element esențial al aspectului și performanței unei mașini, iar în lumea automobilelor, termenul “et” este adesea folosit pentru a descrie o caracteristică importantă a acestor componente.…

Vezi articolul