An de an sute de milioane de europeni așteaptă această competiție muzicală. Este o tradiție anuală pentru foarte multe persoane. Totul culminează cu un concurs plin de energie și suspans. Conceptul de bază este al unui concurs muzical anual european. Se alătură de fiecare dată și țări non-europene. Cele mai bune exemple în sensul acesta sunt Israel și Australia.
Organizarea concursului
Sunt trei etape live în această competiție. Au loc două semifinale și o mare finală. Țările participante votează intrările. Au loc inclusiv competiții naționale pentru determinarea participanților. Acestea se bazează pe votul public și pe cel al unui juriu. Totodată, sunt și experți în industrie care își pot manifesta opinia.
În marea finală ajung 26 de țări. Câte zece vin din fiecare semifinală. Șase se vor califica automat. Unul dintre ele este câștigătorul din anul precedent. Lor li se adaugă marii susținători – Spania, Franța, Italia, Germania și Marea Britanie. Ei susțin financiar radiodifuzarea. Sunt cunoscuți sub numele de Cei Cinci.
În funcție de participanți, în fiecare an se pune întrebarea – cine va câștiga Eurovision. La aceasta încearcă să răspundă jurnaliștii. Totodată se fac statistici pentru determinarea potențialelor rezultate. Acestea sunt un subiect inclusiv pentru pariori și casinouri online. Mizele sunt mari în ceea ce privește finaliștii.
În țările participante, semifinalele sunt decise de votul public. Spectatorii nu pot vota în propria țară. În marea finală se combină votul juriului cu cel al publicului. Fiecare stat are un panel de profesioniști în clasificarea show-urilor. Concursul din 2023 a inclus pentru prima dată voturile publicului din toată lumea.
În funcție de câștigător se schimbă orașul în anul următor. Spre exemplu, în 2023 a avut loc la Liverpool. Câștigătorul din 2022 a fost Ucraina. Însă acest stat nu poate găzdui evenimentul din cauza problemelor militare.
Alte aspecte interesante despre Eurovision
Este cel mai mare eveniment muzical din lume. Țările nordice sunt pasionate de acest concurs. Conform statisticilor, 95% din telespectatorii din Islanda au urmărit o finală în 2016. Ei nu erau calificați în concurs. În Suedia, în același an, 85% din telespectatori au votat.
Concursul a ajutat în lansarea carierei mai multor vedete importante din lume. ABBA este un exemplu în acest sens. A fost câștigătorul din 1974 pentru Suedia. Totodată, Celine Dion a participat pentru Elveția în 1988. Atunci a și câștigat.
Alte exemple notabile sunt Olivia Newton John, Flo Rinda, Julio Iglesias și Bonnye Tyler. Competiția este acum la a 67-a ediție. Este cunoscută pentru modul de a uni țările. Concurența trebuie să fie apolitică. Acest lucru a determinat controverse considerabile.
Un exemplu este participarea Ucrainei în 2007. A venit cu o drag queen, un subiect extrem de delicat la momentul respectiv. Era îmbrăcată în minge disco. Astfel, au apărut probleme cu Rusia. Un alt exemplu a fost actul artistic al Islandei din 2019. A fost blamat pentru steagurile palestiniene afișate la finala de la Tel Aviv.
Peacock a venit cu îmbunătățiri considerabile. A transmis live în 2023 cele trei zile de concurs. Anul acesta pot vota și americanii pentru prima dată. Pot folosi aplicația dedicată sau pe cea online.
Astfel, an de an Eurovision se transformă. Scopul este acela de a aduce cât mai mulți competitori de calitate. De asemenea, este vorba și despre investițiile financiare în competiție. Organizatorii vor să aibă succes. De aceea și acest mod foarte selectiv de a primi țările în competiție. Votul liber din toată lumea este un pas înainte. Astfel, dispar constrângerile. Inclusiv emigranții pot vota indiferent de locația lor. Micile transformări sunt privite cu entuziasm de către public. În plus, și concurenții sunt mai încrezători în șansele pe care le au.